Dintre toate tipurile de pizza, pizza Margherita este cea mai cunoscută și iubită. Cu o istorie interesantă și ingrediente simple, această pizza a devenit un adevărat clasic al bucătăriei italiene. În acest articol vom explora originea, ingredientele și variațiile pizzei Margherita, împreună cu cele mai bune locuri unde poți savura această delicioasă pizza.

Originea pizzei Margherita

Povestea pizzei din Napoli

Povestea pizzei Margherita începe în Napoli, Italia, în secolul al XIX-lea. În acea perioadă, pizza era un fel de mâncare popular printre săraci, fiind vândută în prăvălii și pe străzi. În Napoli, existau deja câteva pizzerii celebre, dar pizza era considerată un aliment de bază și nu era asociată cu bucătăria sofisticată.

Cum a fost creată pizza Margherita

Margherita de Savoia și Pizzaiolo Raffaele Esposito de la pizzeria Brandi

Povestea pizzei Margherita spune că în 1889, regele Umberto I și regina Margherita de Savoia au vizitat Napoli și au cerut să fie servite cu cele mai bune pizze din oraș. Pizzaiolo Raffaele Esposito de la pizzeria Brandi a creat o pizza specială pentru regină, care a inclus ingrediente tricolore: roșu (roșii San Marzano), alb (brânza mozzarella proaspătă) și verde (busuioc proaspăt).

Ingrediente pentru pizza Margherita

Pizza Margherita este o pizza simplă, dar ingrediente de calitate superioară sunt esențiale pentru a obține gustul autentic. Ingrediente principale sunt:

  • Făină, apă, sare și drojdie
  • Roșii San Marzano
  • Branza mozzarella proaspătă
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Busuioc proaspăt

Cum se face pizza Margherita

Aluatul: preparare și întindere

Primul pas în a face pizza Margherita este pregătirea aluatului. Făina, apa, sarea și drojdia sunt amestecate și frământate până când aluatul devine elastic și ușor de modelat. Aluatul este lăsat la dospit timp de câteva ore, apoi se întinde într-un cerc subțire.

Sosul: folosind roșiile San Marzano

Sosul de roșii este un element important în pizza Margherita. Roșiile San Marzano sunt cele mai bune pentru sosul de pizza, datorită aromei lor dulci și acide. Roșiile sunt tocate și amestecate cu ulei de măsline și sare, apoi se aplică pe aluat.

Branza: folosind mozzarella proaspătă

Branza mozzarella proaspătă este un alt element esențial în pizza Margherita. Brânza este tăiată în felii subțiri și distribuită uniform pe deasupra sosului de roșii. Brânza proaspătă de mozzarella ar trebui să fie moale și cremoasă, pentru a se topi perfect în timpul coacerii.

Adăugarea topping-ului și coacerea

Pentru a face pizza Margherita autentică, nu trebuie să adăugați prea multe ingrediente. După ce ați pus brânza, adăugați câteva frunze de busuioc proaspăt pentru un gust intens și aromat. Pizza Margherita este coaptă într-un cuptor foarte fierbinte, în jur de 450 de grade Fahrenheit, timp de aproximativ 10-12 minute. Rezultatul ar trebui să fie o pizza crocantă la exterior, dar moale și ușor la interior, cu brânza topită și sosul de roșii aromat.

Variații ale pizzei Margherita

Pizza Margherita poate fi personalizată în multe moduri diferite, adăugându-i propriul dvs. touch creativ. Iată câteva variații ale pizzei Margherita:

Adăugarea de topping-uri la pizza Margherita

În timp ce pizza Margherita clasică se bazează pe doar câteva ingrediente simple, puteți să vă personalizați pizza adăugând topping-uri suplimentare, cum ar fi ciuperci, ardei, măsline, ardei iute sau chiar carne sau fructe de mare.

Pizza Margherita albă

Pizza Margherita albă nu are sos de roșii. În schimb, aceasta se face cu brânză mozzarella, usturoi și ulei de măsline. Este o opțiune excelentă pentru cineva care vrea să evite sosul de roșii sau dorește să încerce ceva diferit.

Pizza Margherita fără gluten

Din fericire, există opțiuni pentru cei care evită glutenul. Aluatul de pizza fără gluten poate fi achiziționat în majoritatea magazinelor alimentare sau puteți face aluatul acasă, folosind făină de migdale sau de nucă de cocos.

Unde găsim cea mai bună pizza Margherita

Dacă sunteți în căutarea celei mai bune pizza Margherita, ar trebui să începeți cu Napoli. În Napoli, există multe pizzerii tradiționale, unde puteți găsi o pizza Margherita autentică și delicioasă. Printre cele mai bune pizzerii din Napoli se numără L’Antica Pizzeria da Michele și Pizzeria Gino Sorbillo.

În afara Napoli, puteți găsi pizza Margherita excelentă în toată Italia și în lume. Pizzeria Regina Margherita din Roma este cunoscută pentru pizza sa Margherita, iar Pizzeria Mozza din Los Angeles a câștigat multe premii pentru pizza sa Margherita.

Concluzie

Pizza Margherita este o parte importantă a bucătăriei italiene și a devenit o opțiune populară de mâncare în întreaga lume. Ingredientele simple și procesul de preparare simplu, dar precis, fac din pizza Margherita o alegere excelentă pentru cei care doresc să savureze un gust autentic și sănătos. Fie că vă place pizza Margherita clasică sau cu topping-uri suplimentare, această pizza poate fi personalizată într-un mod plăcut pentru gusturile fiecăruia.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă „Margherita” în pizza Margherita?

Margherita se referă la regina Margherita de Savoia, care a fost inspirația din spatele pizzei Margherita, creată de pizzaiolo Raffaele Esposito în 1889.

Care este diferența dintre pizza Margherita și alte tipuri de pizza?

Pizza Margherita este o pizza simplă, făcută cu sos de roșii, brânză mozzarella proaspătă și busuioc proaspăt. Alte tipuri de pizza pot avea diferite ingrediente, cum ar fi ciuperci, ardei, măsline sau carne.

Câte calorii are o pizza Margherita?

O pizza Margherita medie conține aproximativ 250-300 de calorii per felie.

Pot face pizza Margherita fără placă de pizza?

Da, puteți face pizza Margherita pe o tavă de copt, dar placă de pizza face ca pizza să fie mai crocantă și mai delicioasă.

Cât timp rezistă pizza Margherita în frigider?

Pizza Margherita poate fi păstrată în frigider timp de 2-3 zile. Pentru a o încălzi, puneți-o în cuptor la 350 de grade Fahrenheit timp de 10-15 minute sau într-o tigaie pe foc mediu timp de 5-10 minute.

Viitorul pizzei Margherita

Cu popularitatea sa crescând în continuare, pizza Margherita rămâne una dintre cele mai iubite și consumate pizze din lume. În timp ce unele pizzerii experimentează cu noi topping-uri și ingrediente, autenticitatea și gustul autentic al pizzei Margherita rămân întotdeauna la fel de importante și apreciate de iubitorii de pizza din întreaga lume.

În concluzie, pizza Margherita este o alegere delicioasă și sănătoasă de mâncare pentru iubitorii de pizza. Ingredientele simple și procesul de preparare precis fac din această pizza un adevărat clasic al bucătăriei italiene. Fie că o savurați în Napoli sau în oricare alt loc, pizza Margherita este mereu o alegere excelentă pentru a vă bucura de un gust autentic și satisfăcător.

Sperăm că acest articol v-a oferit o scurtă istorie a pizzei Margherita, împreună cu ingrediente, mod de preparare și variații, precum și cele mai bune locuri unde o puteți găsi. Acum puteți să savurați o pizza Margherita la fel ca și regina Margherita de Savoia, încântându-vă de gustul delicios și aromat.

Dacă aveți întrebări sau comentarii, nu ezitați să ne contactați sau să lăsați un comentariu mai jos. Mulțumim pentru că ați citit acest articol despre pizza Margherita!

Table of Contents

pizza margherita

O scurtă istorie a pizzei Margherita

Larisa Constantin

Larisa Constantin

Larisa Constantin este un blogger culinar, mama și chef cu o experiență de peste 10 ani în bucătărie. Ea își împărtășește cu pasiune și entuziasm rețete preferate din întreaga lume pe site-ul său, Bucătăria Lumii.