Deliciul Oriental: Kunefe (Cataif) Dulce și Savuros

Deliciul Oriental: Kunefe (Cataif)

Descoperă Deliciul Oriental: Kunefe (Cataif), un desert irezistibil, care își are originile în Imperiul Otoman și este îndrăgit în întreaga lume. Cu un gust delicios și o textură inedită, această prăjitură te va cuceri cu siguranță! Urmează această rețetă pas cu pas pentru a obține un desert spectaculos și surprinde-ți familia sau prietenii cu o creație orientală de neuitat.
5 from 1 vote
Timp de pregatire: 30 minutes
Timp de gătit: 30 minutes
Timp Total: 1 hour
Rețetă: Prăjituri
Bucătărie: Grecească
Categorie: cataif, kunefe
Porții: 12

Ingrediente

  • 1 pachet de taitei cataif 500 g
  • 1 kg brânză mozzarella sau brânză akkawi, dacă se găsește
  • 340 g unt
  • 3 căni zahăr
  • 1 ½ cană apă
  • 1 lingură zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  • 1 lingură apă de flori de portocale sau apa de trandafir
  • 2 linguri linguri zahăr pentru amestecul cu brânză
  • boabe de rodie opțional, pentru decor

Instrucțiuni:

Prepararea siropului:

  • Într-o crăticioară, amestecați cele 3 căni de zahăr cu 1 ½ cană de apă și puneți la foc mediu.
  • Amestecați continuu până se topește zahărul, apoi adăugați lingura de zeamă de lămâie.
  • 1Lăsați să fiarbă timp de 10 minute sau până ce atinge 107.22 grade Celsius (verificați cu un termometru de bucătărie, dacă aveți).
  • Luați crăticioara de pe foc și adăugați lingura de apă de flori de portocal. Lăsați să se răcească, apoi depozitați în frigider dacă nu îl folosiți imediat.

Prepararea umpluturii:

  • Radeți brânza mozzarella (sau brânza akkawi, dacă o folosiți) și transferați-o într-un bol.
  • Adăugați 2 linguri de zahăr și 1 lingură de apă de flori de portocal peste brânză. Amestecați ușor și lăsați deoparte.

Asamblarea prăjiturii:

  • Topiți untul într-o crăticioară, având grijă să nu se ardă.
  • Împărțiți taiteii de cataif în două părți egale. Puneți o parte pe o folie de aluminiu, apoi întindeți uniform jumătate din untul topit peste ea.
  • Distribuiți amestecul de brânză peste taiteii cu unt.
  • Acoperiți cu cealaltă jumătate de taitei de cataif și turnați restul de unt topit peste ei.
  • Înveliți prăjitura cu folie de aluminiu și lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de o oră.

Coacerea prăjiturii:

  • Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius (350 grade Fahrenheit).
  • Transferați prăjitura într-o tavă pentru copt și coaceți timp de 30 de minute, până ce brânza se topește și aromele se combină.
  • Lăsați prăjitura să se răcească puțin, apoi înlăturați folia de aluminiu și transferați-o pe un platou sau într-o cutie de plastic.

Decorarea și servirea prăjiturii:

  • Tăiați prăjitura în porții și turnați siropul răcit peste ea (puteți ajusta cantitatea în funcție de preferințele personale de dulceață).
  • Serviți prăjitura simplă sau decorată cu boabe de rodie pentru a echilibra dulceața.

Sfaturi & Tipuri

  • Dacă nu găsiți brânză akkawi, puteți folosi mozzarella sau o brânză slabă și puțin sărată, care se topește ușor.Pentru o aromă mai intensă, puteți încerca să adăugați apă de flori de trandafir în loc de apă de flori de portocal.
  • Dacă nu găsiți taitei de cataif la un magazin local, căutați în magazinele turcești, grecești sau orientale.
  • Puteți ajusta cantitatea de sirop și dulceață în funcție de preferințele personale și ale celor dragi.
Acest desert se păstrează bine în frigider pentru câteva zile și poate fi servit rece sau la temperatura camerei.
Kunefe sau Konafa, cum mai este cunoscuta in bucataria orientala. Aceasta prajitura, de origine turca, este un desert deosebit, care a ajuns sa fie apreciat si in alte parti ale lumii, inclusiv in Romania. In acest articol, vei afla mai multe informatii despre Kunefe, istoria acestei prajituri, reteta traditionala, variatiuni, dar si cum se prepara si se serveste.

Istoria si Originea Kunefe

Kunefe este un desert traditional, care face parte din patrimoniul culinar al Turciei, dar si al altor tari din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria, Liban, Iordania sau Palestina. Se spune ca denumirea de Knafeh Nabulsieh vine de la orasul Nablus, aflat la aproximativ 60 km nord fata de Ierusalim si primele prajituri de acest gen s-ar fi facut pe la 1400. Dupa 1575, reteta a ajuns in tot Imperiul Otoman, care controla Palestina in acele vremuri.
Prajitura numita cataif isi are originile in Imperiul Otoman si face parte din aceeasi familie cu baclavaua. Preluata de greci si adusa in Romania o data cu fanariotii, reteta de cataif a ajuns extrem de apreciata, folosita des de gospodine. A fost insa uitata dupa 1944, datorita lipsei acute de pe piata a ingredientelor principale, fara de care reteta de cataif ramane doar una dintre multele retete ale bunicii si strabunicii, pierduta intr-un caiet prafuit.

Descrierea si Ingredientele Kunefe

Kunefe este o prajitura realizata dintr-un aluat subtire si crocant, realizat din taitei foarte fini si un sos dulce, care se numeste şerbet. Inainte de a fi servita, prajitura este presarata cu nuci si branza, sau cu fistic si migdale. Astfel, Kunefe este o combinatie perfecta intre dulceata si crocanta, salata si cremoasa.

 

Variatiuni ale retetei traditionale

Chiar daca reteta traditionala de Kunefe este realizata cu branza de vaci si nuci, exista multe alte variante ale acestei prajituri. Astfel, in functie de gusturi, se poate inlocui branza cu branza de capra, ricotta sau telemea. De asemenea, in loc de nuci, se poate folosi fistic sau migdale. Mai mult decat atat, se pot adauga si alte ingrediente, cum ar fi stafidele, merele sau piersicile, pentru a da un gust inedit si o aroma aparte acestei prajituri.

Cum se serveste Kunefe

Kunefe este o prajitura care se serveste fierbinte, de preferinta imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor. De obicei, este servita cu o ceasca de ceai sau cu un pahar de iaurt, care ajuta la contrastul dintre dulceata prajiturii si gustul acrisor al iaurtului. Este important sa nu lasi prajitura sa se raceasca prea mult, deoarece isi va pierde din crocanta si din savoarea specifica.

Concluzii

Kunefe este o prajitura orientala deosebita si delicioasa, care a devenit foarte apreciata in Romania si nu numai. Reteta traditionala, realizata din taitei subtiri si crocanti, branza si nuci, combinata cu un sirop dulce, este o adevarata incantare pentru papilele gustative. Variatiunile acestei retete sunt nelimitate, iar Kunefe poate fi servita cu succes atat ca desert, cat si la micul dejun sau la gustare. Asadar, daca vrei sa incerci ceva nou si delicios, te invit sa incerci si tu Kunefe!

Intrebari Frecvente despre Kunefe

  1. Ce este Kunefe?
Kunefe este o prajitura orientala traditionala, realizata din taitei subtiri si crocanti, branza si nuci, combinata cu un sirop dulce. Este originara din Turcia, dar este foarte apreciata si in alte tari din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria, Liban, Iordania sau Palestina.
  1. Cum se face Kunefe?
Pentru a face Kunefe, este nevoie de taitei foarte fini, branza de vaci sau alte tipuri de branza, nuci sau alte tipuri de fructe uscate, sirop dulce si unt topit. Taiteii se amesteca cu untul topit si se aseaza in tava, apoi se adauga branza si nucile si se coace in cuptor. Cand prajitura este gata, se toarna siropul dulce fierbinte peste ea.
  1. Cum se serveste Kunefe?
Kunefe se serveste de preferinta fierbinte, imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor. Este de obicei servita cu un pahar de iaurt sau o ceasca de ceai, care ajuta la contrastul dintre dulceata prajiturii si gustul acrisor al iaurtului.
  1. Ce alte variante de Kunefe exista?
In functie de gusturi, se poate inlocui branza cu branza de capra, ricotta sau telemea. De asemenea, in loc de nuci, se poate folosi fistic sau migdale. Mai mult decat atat, se pot adauga si alte ingrediente, cum ar fi stafidele, merele sau piersicile, pentru a da un gust inedit si o aroma aparte acestei prajituri.
  1. Este Kunefe un desert sanatos?
Kunefe este o prajitura care contine o cantitate semnificativa de zahar si grasimi, astfel ca nu poate fi considerata un desert sanatos. Cu toate acestea, consumata cu moderatie si in cadrul unei alimentatii echilibrate, Kunefe poate fi savurata fara probleme.

Nutriție pe porție/bucată

Calories: 550kcal
Ai incercat aceasta reteta?Spune-ne cum a fost!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 256 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here